среда, 22. новембар 2017.

Мали: Боримо се за зелен, чист, хуман и здрав Београд

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је Обилићев венац и изразио задовољство што је један од најзагађенијих делова града постао оаза зеленила.

Он је подсетио да су до пре само пар месеци на Обилићевом венцу били  аутомобили који су стајали у реду да уђу у гаражу, а чији су издувни гасови и гужва чинили да стање у овом делу града буде неподношљиво.

– Сада је овде зелена површина, уређени део Београда, шеталиште којим мало који град у свету и Европи може да се похвали, једна потпуно другачија слика Београда. Уместо колоне аутомобила посађено је 48 стабала, Београд је здравији и хуманији  и то је слика града за коју се заједно са својим тимом борим као градоначелник Београда већ три и по године. Боримо се да средимо сваку неуређену површину, да имамо што више паркова, зелених површина, игралишта, стабала и то је слика одрживог и зеленог града који треба да буде лепша будућност за нашу децу – истаклао је Мали.

Градоначелник је истакао да Град Београд чини крупне искораке како би главни град решио најважније еколошке проблеме са којима се суочавају сви становници Београда.

– Пре пар месеци смо потписали можда најважнији уговор у области екологије за град Београд, а то је уговор о сређивању депоније у Винчи и изградњи постројења за прераду комуналног отпада у енергију. Тиме потпуно решавамо проблем смећа у Београду и уместо нагомилане депоније имаћемо постројења из којег се производи топлотна и електрична енергија, као и сваки други модеран град на свету – казао је Мали.

Он је подсетио да се ту не заустављају напори да Београд буде што чистији, већ да се у најскорије време очекује и решавање вишедеценијског недостака фабрике за прераду отпадних вода.

–За само за два месеца очекујем и уговор за изградњу фабрике за пречишћавање отпадних вода у Великом селу, тако да канализација неће да се излива више у Саву и Дунав већ у постројење које ту воду пречишћава и враћа у Дунав. Са решавањем депоније у Винчи, имаћемо две капиталне инвестиције које потпуно мењају слику Београда од пре пар година као града који можда једини у Европи није имао сређену еколошку ситуацију и који ће моћи да стане уз раме са свим другим светским метрополама по питању екологије, хуманости и зелене индустрије. То је Београд у који верујем, Београд који је зелен, чист, хуман и здрав, не због нас већ због наше деце и град који је по квалитету и стандарду живота раме уз раме са осталим светским метрополама – казао је Синиша Мали.  

Напомена: Видео са догађаја можете погледати овде